ZA DUŻO PROTEIN W PIELĘGNACJI WŁOSÓW

baner Za Dużo Protein

Przesuszonełamliwespuszone lub matowe włosy? Masz problem żeby je rozczesać? Może to oznaczać przeproteinowanie. Przekonaj się jak w szybki sposób możesz się tego pozbyć i skorzystaj z kosmetyków dobranych do porowatości, aby uzyskać jak najlepszy efekt.

Przeproteinowanie w pielęgnacji zdarza się zdecydowanie najrzadziej. Spowodowane jest to tym, że kosmetyki do włosów najczęściej posiadają w składzie dużą dawkę emolientów lub humektantów, a protein jest niewiele.

Jednak niektóre produkty, takie jak serum silikonowe lub odżywki w mgiełkach, mogą posiadać proteiny w większych lub mniejszych ilościach. Tego typu produkty stosuje się najczęściej codziennie lub kilka razy w tygodniu, przez co łatwo doprowadzić do przeproteinowania włosów.

Nadmiar protein objawia się:

  • brakiem blasku,
  • przesuszeniem,
  • łamliwością,
  • kołtunami,
  • puszeniem.

W jaki sposób można sobie z tym poradzić?

Z nadmiarem protein radzimy sobie poprzez zwiększenie częstotliwości nakładania humektantów i emolientów. Polecamy wykonać mycie oczyszczające oraz zrezygnować na kilka myć (5-6) ze wszystkich produktów, które posiadają w sobie proteiny.

Na przykładzie konkretnych czterech myć w metodzie OMO:

  1. Mycie oczyszczające humektantowo-emolientoweszampon oczyszczający, odżywka humektantowa na 1.O, odżywka emolientowa na 2.O.
  2. Mycie emolientoweodżywka emolientowa z pierwszego mycia* na 1.O i 2.O.
  3. Mycie humektantowo-emolientoweodżywka humektantowa z pierwszego mycia* na 1.O, odżywka emolientowa z pierwszego mycia na 2.O.
  4. Mycie emolientoweodżywka emolientowa z pierwszego mycia na 1.O i 2.O.

Czym jest 1.O i 2.O przeczytasz tutaj -> Metoda OMO 

*dlaczego z pierwszego mycia? Chcemy jak najbardziej zawęzić możliwe powody takiego wyglądu włosów, dlatego stosujemy te same produkty. Ponadto, jeśli nałożysz nową odżywkę emolientową lub humektantową to wprowadzisz drugi nowy produkt podczas jednego mycia.


O tym, dlaczego nie polecamy wprowadzać dwóch nowych produktów podczas jednego mycia przeczytasz tutaj:baner Równowaga PEH - czym jest i jak ją zachować?


Dodatkowe informacje do myć:

Czas trzymania: 1.O trzymaj 5-15 minut, a 2.O 5-10 minut w zależności od możliwości.

Stylizacja: warto wprowadzić emolientową odżywkę bez spłukiwania lub emolientowy stylizator w mycia proteinowe i humektantowe dla dodatkowego podbicia emolientów.

Inne kosmetyki: nie zapominaj o emolientowym serum silikonowym lub olejowym, aby zabezpieczyć włosy. Na kilka myć zrezygnuj z proteinowych mgiełek bez spłukiwania.

Przekonaj się, czy na pewno w odpowiedni sposób myjesz skórę głowy oraz poznaj inne metody mycia włosów.

 

Loczek infografika Nadmiar Protein

Sugerowane produkty:

Mocne szampony:

Nie wiesz jak odpowiednio dobrać szampon do swoich potrzeb? Dowiedz się tego, z naszego artykułu Dobór odpowiedniego szamponu do skóry głowy.

Odżywki humektantowe:

Do włosów niskoporowatych   Do włosów wysokoporowatych    Do włosów średnioporowatych

Propozycja pasująca do każdej porowatości:

Jeśli nie wiesz jaką odżywkę wybrać – wykonaj nasz Test na porowatość włosów.

Odżywki emolientowe:

Do włosów niskoporowatych   Do włosów średnioporowatych    Do włosów wysokoporowatych

Propozycja pasująca do każdej porowatości:

Mgiełki bez spłukiwania bez protein:

Emolientowe serum na końcówki:

Jak powinna wyglądać dalsza pielęgnacja?

Zwracaj uwagę na składy produktów, które używasz częściej niż dwa-trzy razy w tygodniu. Jeśli lubisz stosować mgiełki to zaopatrz się w taką, która nie ma protein i stosuj je na przemian, aby nie zaburzać równowagi PEH. 

Pamiętaj, że mgiełki możesz stworzyć samodzielnie – do atomizera dodaj porcję ulubionej odżywki emolientowej i wodę. Energicznie wymieszaj. Taką emolientową odżywką w mgiełce spryskaj włosy.


Pozbądź się przeproteinowania wspomagając pielęgnację o rady z tych artykułów:

baner Za Mało Emolientówbaner Za Mało Humektantów

 

 

 


Nie wiesz czym są emolienty, humektanty i proteiny? Poznaj przepis na zdrowemiękkiebłyszczące włosy:

baner Równowaga PEH - czym jest i jak ją zachować?

Przeczytaj więcej