Zapraszamy do świątecznych zakupów. Chcesz zdążyć z kręconymi prezentami? Złóż zamówienie do 18.12.2019. Wesołych Świąt!
Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil

Ilość produktów: 14.

EMOLIENT

Jojoba Oil

Nazwa zwyczajowa: Olej jojoba

Opis

Olej występuje w postaci ciekłego wosku. Otrzymywany jest z nasion krzewu rośliny. Substancja dość stabilna chemicznie, odporna na utlenianie. Zawiera przede wszystkim palmitynian cetylu, skwalen, a także alkohole alifatyczne, fitosterole oraz witaminę F.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Ponieważ nie jest to olej triglicerydowy, nie jest komedogenny – nie powoduje powstawania zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną ,która ogranicza nadmierne odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy

Źródło: kosmopedia.org