✔️ BEZPŁATNE konsultacje z ekspertką na czacie ✔️ Wysyłka w 24h ✔️ DARMOWA DOSTAWA Orlen Paczka od 149,99 zł ✔️
Marka
Moc utrwalenia

Cocos Nucifera (Coconut) Oil

Ilość produktów: 145.

EMOLIENT

Nazwa zwyczajowa: Olej kokosowy

Opis

Olej otrzymywany jest z miąższu orzechów palmy kokosowej. Zawiera triglicerydy kwasów tłuszczowych takich jak: laurynowego, mirystynowego, oleinowego, kaprynowego i kapronowego

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy

Funkcja w kosmetyku

Pełni rolę rozpuszczalnika dla innych substancji hydrofobowych (nierozpuszczalnych w wodzie) zawartych w kosmetykach

Źródło: kosmopedia