💐BEZPŁATNE konsultacje z ekspertką na czacie 💐 Wysyłka w 24h 💐DARMOWA DOSTAWA od 149,99 z Orlen Paczką 💐

Phenoxyethanol

Ilość produktów: 76.

Phenoxyethanol

Nazwa chemiczna: 2-fenoksyetanol

Nazwa zwyczajowa: Fenoksyetanol

Opis

Związek z grupy alkoholi

Funkcja w kosmetyku

Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed zakażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem).

Regulacje prawne

Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie to 1,0%