Mango Seed Butter
Jeden produkt.
Nazwa zwyczajowa: Masło mango
Wytwarzane poprzez tłoczenie nasion owocu mango indyjskiego. Posiada podobną strukturę i zastosowanie do masła kakaowego i shea. Zawiera 35-50% kwasu oleinowego, 5-8% kwasu palmitynowego, 4-8% linolowego i 33-48% kwasu stearynowego.
Odpowiada m.in. za klimatyzację i kondycjonowanie skóry, działa także ochronnie – jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym. Posiada właściwości nawilżające i regenerujące. Może być stosowany jako środek powierzchniowo czynny – czyszczący, składnik zwiększający lepkość, emolient i emulgator. Polecane przede wszystkim do skóry suchej i bardzo suchej łagodzi zmiany łuszczycowe, egzemy itp.
- Emolient
- Filtr UV, Pochłaniacz UV
- Substancja kondycjonująca
- Substancja konsystencjotwórcza
- Stabilizator emulsji
- Substancja natłuszczająca
Źródło: wizaz.pl