✔️ Wysyłka w 24h ✔️ DARMOWA DOSTAWA Orlen Paczka od 149,99 zł ✔️ Bezpłatne konsultacje - porozmawiaj z ekspertką na czacie ✔️
Marka

Coco-Glucoside

Ilość produktów: 135.

Nazwa zwyczajowa: Poliglukozyd kwasów oleju kokosowego

Opis

Niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Substancja hydrofilowa, bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie. Bezpieczna dla środowiska – biodegradowalna. Stabilna chemicznie. Niewrażliwa na zmiany pH.

Działanie kosmetyczne

Substancja bardzo łagodna dla skóry i błon śluzowych. Łagodzi ewentualne działanie drażniące wywołane przez anionowe substancje powierzchniowo czynne. Substancja myjąca – usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów

Funkcja w kosmetyku

Emulgator O/W, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Ponadto pełni rolę solubilizatora, czyli umożliwia wprowadzanie do roztworu wodnego substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie, np. kompozycje zapachowe, wyciągi roślinne, substancje tłuszczowe

Źródło: kosmopedia