Kody rabatowe i konkursy na naszym instagramie! Sprawdź @skleploczek
Cocamidopropyl Betaine

Ilość produktów: 20.

Nazwa zwyczajowa: Kokamidopropylobetaina

Opis

Amfoteryczna substancja powierzchniowo czynna. Główne zastosowanie to preparaty myjące.

Działanie kosmetyczne

Substancja myjąca – usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów.  Substancja bardzo łagodna dla skóry i błon śluzowych, łagodzi ewentualne działanie drażniące anionowych substancji powierzchniowo czynnych

Funkcja w kosmetyku

Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli.

Bezpieczeństwo

Kokamidopropylobetaina jest bezpiecznym składnikiem stosowanym przede wszystkim w produktach spłukiwanych. Ze względu na właściwości myjące nie ma zastosowania w produktach pozostających na skórze. Dlatego przeprowadzone testy bezpieczeństwa odnośnie tej substancji nie są wystarczające, aby stwierdzić, że Kokamidopropylobetaina nie powoduje podrażnień w produktach niespłukiwanych.

Według Henryka S. Różańśkiego  – Jeżeli występuje samodzielnie w produkcie wówczas nie jest szkodliwy. Jednakże w połączeniu z sodium lauryl sulfate (itp.) może powodować u pewnych osób  przesuszenie skóry, łupież, wypryski na skórze owłosionej i alergiczne zapalenie skóry.

O potencjalne działanie alergenne podejrzewana jest 3-(dimetyloamino) propyloamina używana przy produkcji tego składnika. Kluczowe w tym przypadku znaczenie ma pochodzenia i jakość składnika, ulubiony łagodny szampon może posiadać CAPB , na drugi z kolei włosy mogą źle reagować.

Źródło: kosmopedia

Źródło: luskiewnik.strefa.pl