✔️ BEZPŁATNE konsultacje z ekspertką na czacie ✔️ Wysyłka w 24h ✔️ DARMOWA DOSTAWA Orlen Paczka od 149,99 zł ✔️

Zinc Gluconate

Ilość produktów: 25.

Glukonian cynku

 

Składnik antyoksydacyjny, kondycjonujący i przeciwbakteryjny. Stymuluje syntezę kolagenu i elastyny, chroni włókna kolagenowe przed degradacją.

Glukonian cynku to także naturalny i skuteczny antyandrogen. Ogranicza wydzielanie sebum i zwęża pory. Hamuje 5-alfa reduktazę, dzięki czemu działa przeciwtrądzikowo (czytaj więcej) i minimalizująco na łysienie androgenowe. Wzmacnia skuteczność kuracji kwasem salicylowym, azelainowym i wit.B6. Wspomaga gojenie ran, zmniejsza skłonność do tworzenia blizn. Działa jak naturalny dezodorant niwelując przykry zapach potu.

Glukonian cynku jest solą cynkową kwasu glukonowego – formą stabilną, łatwo rozpuszczalną w wodzie i dobrze penetrującą skórę.

Kuracje glukonianem cynku dają szczególnie dobre efekty, gdy stosuje się kombinacje cynku z substancjami o uzupełniającym mechanizmie działania:

● kwasem salicylowym o wpływie keratolitycznym / złuszczającym
(np. cynk 1-2 razy dziennie, kwas salicylowy wieczorem)

● kwasem azelainowym, wit.B6 i innymi składnikami hamującymi
5-ar (stosowanie j.w., preparat z cynkiem może mieć formę
prostego toniku na bazie wody, który aplikujemy przed
nałożeniem produktu z kwasem)

● kwasem azelainowym i antyandrogenami w przypadku łysienia
androgenowego

● kompleksem do cery tłustej – stosowane w jednym produkcie
będą wzmacniać swoją siłę działania

● erytromycyną – cynk wzmaga jej skuteczność, zmniejszając
powstawanie oporności P.acnes na antybiotyk i nie powodując
przy tym skutków ubocznych

● glukonianem manganu i/lub miedzi – w celu wzmocnienia i
przyspieszenia procesu gojenia i epitelializacji naskórka

● ekstraktem z anyżu – dla wzajemnego wzmocnienia
dezodorującego działania

Najprostszy sposób użycia:

Aplikować 1% wodny roztwór glukonianu cynku na wybrane partie ciała (twarz, pachy, stopy itd.) wacikiem bądź rozpylając płyn za pomocą spryskiwacza.

Działanie produktu:

● stymuluje syntezę kolagenu i elastyny – działa przeciwzmarszczkowo

● ogranicza wydzielanie sebum

● minimalizuje przykre zapachy ciała

● działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie

● wykazuje wpływ antyoksydacyjny

● łagodzi objawy trądzikowe i skłonność do zaskórników

● delikatnie zwęża pory i normalizuje tłustą cerę

● przynosi ulgę skórze w przypadku niedoborów cynku w organizmie

● przyspiesza gojenie ran i zmniejsza skłonność do bliznowacenia

Wskazania:

● codzienna pielęgnacja cery mieszanej oraz tłustej w każdym
wieku

● łojotok

● łojotokowe zapalenie skóry

● trądzik i zaskórniki

● przetłuszczanie włosów

● łysienie androgenowe

● przykry zapach potu

● zranienia

● niedobory cynku

Zastosowania:

● sera, toniki i koncentraty do twarzy

● mgiełki i balsamy do ciała

● płyny do włosów

● dezodoranty do pach i stóp

DLA DOCIEKLIWYCH

Cynk jest pierwiastkiem śladowym, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Ma zasadniczy udział w sprawnej pracy układu nerwowego i immunologicznego. Wywiera także wielki wpływ na skórę. Odpowiada między innymi za system odpornościowy skóry, transport witamin A i E, syntezę melaniny i hamowanie enzymów degradujących trójglicerydy do wolnych kwasów tłuszczowych. Niestety, zubożona zachodnia dieta, stosowanie pigułek antykoncepcyjnych, nadmiar cukru w codziennym menu i częste kuracje antybiotykowe, to przyczyny bardzo częstych i znacznych niedoborów. Braki cynku w organizmie to wydłużony proces gojenia zranień, skłonność do tworzenia blizn, podatność na infekcje wirusowe, choroby skórne o podłożu zapalnym (trądzik zwyczajny, różowaty, ŁZS, AZS), hormonalnym (łojotok, łysienie androgenowe) oraz deficyty kolagenu.

Według badań z 2001 roku, glukonian cynku jest skuteczny w leczeniu zapalnej postaci trądziku pospolitego i tylko nieznacznie mniej efektywny niż minocyklina. Zawdzięcza to swoim przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym właściwościom. Przeciwdziała także powstawaniu oporności P.acnes podczas kuracji erytromycyną.

Cynk jest substancją o wyjątkowej zdolności hamowania 5-alfa reduktazy (enzymu, który konwertuje testosteron w szkodliwy dla skóry, aktywny androgen dihydrotestosteron (DHT). DHT nasila łojotok, trądzik, wypadanie włosów i skłonność do powstawania zaskórników. W wyższych stężeniach cynk zmniejsza aktywność 5-ar o ponad 90%, hamując tym samym aktywność DHT. Działając na receptorach umiejscowionych w mieszkach włosowych, cynk ogranicza ilość wytwarzanego w nim łoju i lekko zwęża pory.

W kosmetykach pełni również rolę biocydu (związku zwalczającego szkodliwe mikroorganizmy), substancji przyspieszającej gojenie ran i zapobiegającej powstawaniu trwałych blizn. W stężeniu 0,4% i więcej glukonian cynku hamuje namnażanie S.Aureus i E.Coli, w ponad 1.2% – proliferację drożdżaków Candida Albicans. Dodatkowo jest antyoksydantem: zmniejsza stres oksydacyjny i produkcję TNF-alfa w keratynocytach.

Może służyć jako neutralny dezodorant do stóp, pach i całego ciała. Glukonian cynku nie ma działania antyperspirantu – nie wpływa hamująco na wydzielanie potu, a niweluje jego przykry zapach.

 

Źródło: naturalissa.pl