Triticum Vulgare (Wheat) Germ Oil
Ilość produktów: 3.
Olej z kiełków pszenicy
Tłuszcz otrzymywany po przez tłoczenie na zimno kiełków pszenicy- rodzaju zboża z rodziny wiechlinowatych. Ma przyjemny, zbożowy zapach i pomarańczową barwę, jest dość gęsty i lekko kleisty, dlatego poleca się go stosować w mieszaninie z innymi składnikami. Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe- linolowy (53%), oleinowy (27%), palmitynowy (12%), linolenowy (3%), stearynowy (2,5%), w witaminy A, D, bardzo duże ilości wit. E oraz lecytynę. Może być nakładany bezpośrednio na skórę. Zaliczany do olejów z grupy schnących, jest średnio trwały, zachowuje świeżość przez ok. 5 miesięcy pod warunkiem odpowiedniego przechowywania, należy go przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, najlepiej w lodówce, aby zapobiec szybkiemu jełczeniu, nie należy go podgrzewać.
W kosmetyce stosowany w różnego rodzaju kosmetykach, zwłaszcza do suchej i dojrzałej skóry oraz włosów, jest jednym z tłustszych olejów. Oprócz typowego działania okluzyjnego, ochronnego i natłuszczającego jest ceniony za właściwości zmiękczające i ujędrniające, a także wybitnie wygładzające i nadające odczucie jedwabistości. Wzmacnia również włosy i nadaje im elastyczności. Działa przeciwzmarszczkowo ze względu na bardzo wysoką zawartość wit. E.
Substancja roślinna
- Emolient
- Przeciwutleniacz, antyoksydant
- Substancja filmotwórcza
- Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne
- Substancja natłuszczająca
- Substancja nawilżająca
- Substancja ochronna
- Substancja odżywcza
- Substancja przeciwzmarszczkowa
- Substancja wygładzająca
- Substancja zmiękczająca
Składnik w dużych stężeniach może nasilać problemy trądzikowe, powodować wypryski i zaskórniki.
Źródło: wizaz.pl