✔️ Wysyłka w 24h ✔️ DARMOWA DOSTAWA Orlen Paczka od 149,99 zł ✔️ Bezpłatne konsultacje - porozmawiaj z ekspertką na czacie ✔️

Salicylic Acid

Ilość produktów: 31.

Nazwa zwyczajowa: kwas salicylowy

Opis

Naturalnie występuje w korze wierzby i topoli, liściach senesu i kwiatach rumianku. Zaliczany jest do β-hydroksykwasów (BHA).

Działanie kosmetyczne

Działanie keratolityczne (złuszcza zrogowaciały naskórek). Zmniejsza liczbę przebarwień trądzikowych.

Funkcja w kosmetyku

Konserwant fazy wodnej.

Regulacje prawne

Składnik znajduje się w wykazie substancji, które mogą być zawarte w produktach kosmetycznych z zastrzeżeniem określonych ograniczeń (załącznik III do Rozporządzenia Parlamentu i Rady (WE) nr 1223/2009 dotyczącego produktów kosmetycznych). Jego dopuszczalne maksymalne stężenie:
• Produkty spłukiwa¬ne do włosów- 3%
• Inne produkty- 2%
Składnik znajduje się w wykazie substancji konserwujących dozwolonych
w produktach kosmetycznych z ograniczeniami (załącznik V do Rozporządzenia Parlamentu i Rady (WE) nr 1223/2009 dotyczącego produktów kosmetycznych). Maksymalne stężenie 0,5% w przeliczeniu na kwas.

Dodatkowe warunki określone w rozporządzeniu 1223/2009:

Nie stosować w preparatach dla dzieci poniżej 3 lat, z wyjątkiem szamponów. Do celów innych niż zahamowanie rozwoju drobnoustrojów w produkcie. Cel musi wynikać
z prezentacji produktu.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo stosowania składnika w produktach kosmetycznych zostało potwierdzone przez Panel Ekspertów Cosmetic Ingredients Review. Informacje dotyczące bezpieczeństwa tej substancji znajdziesz również na stronie Komitetu Naukowego ds. Bezpieczeństwa Konsumentów działającym przy Komisji Europejskiej.

Źródło: kosmopedia