✔️ Wysyłka w 24h ✔️ DARMOWA DOSTAWA Orlen Paczka od 149,99 zł ✔️ Bezpłatne konsultacje - porozmawiaj z ekspertką na czacie ✔️

Propylparaben

Ilość produktów: 9.

Nazwa chemiczna: 4-hydroksybenzoesan propylu
Nazwa zwyczajowa: Propyloparaben

Opis: ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego (INCI: Propylparaben)

Funkcja w kosmetyku:

Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).

Regulacje prawne:

Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Może być stosowany we wszystkich kosmetykach, z wyjątkiem produktów do stosowania w okolice podpieluszkowe u dzieci poniżej 3 roku życia. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie to 0,14 % w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy – jeśli stosowany jest jeden ester, np. tylko propyloparaben i 0,8 % w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy – jeśli stosowana jest mieszanina parabenów.

Bezpieczeństwo:

Propyloparaben jest jednym z najlepiej przebadanych konserwantów. Stosowany jest m.in. w kosmetykach, żywności i lekach.

Wyczerpujące oceny bezpieczeństwa stosowania parabenów w kosmetykach przeprowadzone zostały przez Komitet Naukowy ds. Produktów Konsumenckich. Komitet wielokrotnie potwierdził (2005, 2006, 2011, 2013), że stosowanie propyloparabenu (Propylparaben) w produktach kosmetycznych jest bezpieczne, z wyjątkiem kosmetyków stosowanych w okolicach podpieluszkowych u dzieci poniżej 3 lat.

Amerykańska agencja FDA zaklasyfikowała dwa parabeny: metyloparaben (INCI: Methylparaben) i propyloparaben (INCI: Propylparaben) jako tzw. GRAS (Generally Recognized as Safe) – substancje uznane za bezpieczne do stosowania w żywności.

Źródło: kosmopedia.org