Pakujemy i wysyłamy paczki tak jak zawsze, zachowując wszelkie zasady bezpieczeństwa. Zostań w domu! To świetna okazja, żeby dołączyć do akcji #loczekwciera i #wlosoporost! Sprawdź na instagramie @skleploczek
Polysorbate 20

Ilość produktów: 37.

Nazwa zwyczajowa: Polioksyetylenowane 20 molami tlenku etylenu estry tłuszczowe sorbitanu

Opis:

Niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Substancja bezpieczna dla środowiska – biodegradowalna. Substancja hydrofilowa (rozpuszczalna w wodzie), dobrze tolerowana przez skórę i błony śluzowe, odporna na elektrolity zawarte w wodzie, w zasadowym pH ulega rozpadowi.

Funkcja w kosmetyku:

Emulgator O/W, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Zapobiega rozwarstwianiu się faz w trakcie przechowywania produktu. Ponadto pełni rolę solubilizatora, czyli umożliwia wprowadzenie do roztworu wodnego substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie, np. kompozycje zapachowe, wyciągi roślinne, substancje tłuszczowe.

Bezpieczeństwo:

Polysorbate-20 jest substancją bezpieczną do stosowania w kosmetykach. Nie wykazuje działania rakotwórczego ani mutagennego.

Informacje  dotyczące bezpieczeństwa substancji znajdziesz również na stronie Komisji Europejskiej oraz Amerykańskiej Agencji FDA.

Źródło: kosmopedia