Hibiscus Petal Floral Water
Jeden produkt.
Hydrolat z kwiatów hibiskusa
(łac. Hibiskus, pol. ketmia)
Woda kwiatowa pozyskana z kielichów kwiatów hibiskusa różnych gatunków, które łączą podobne właściwości.
Hydrolat (floral water) – czyli woda kwiatowa lub roślinna. Nazwa “floral water” może być nieco myląca, gdyż hydrolaty powstają nie tylko w wyniku destylacji części kwiatów, ale także i innych organów roślinnych. Należy więc zawrzeć tę informację, np. z płatków kwiatowych – “…petal floral water”, z liści – “… leaf flower water”.
Jest to produkt uboczny produkcji olejków eterycznych. Powstaje podczas destylacji części roślin parą wodną. Posiada dużo słabsze właściwości niż dany olejek eteryczny, ale dzięki temu działanie również jest łagodniejsze, dlatego hydrolaty znalazły zastosowanie w pielęgnacji nawet wrażliwej skóry twarzy lub skóry głowy. Z uwagi na przeróżne właściwości rośliny wyjściowej, sprawdzają się w roli toników lub wcierek.
DZIAŁANIE i WŁAŚCIWOŚCI:
- jest silnym antyoksydantem, zapobiega rozwojowi wolnych rodników,
- z uwagi na zawartość polifenoli, flawonoidów i antocjanów,
- jest źródłem witaminy C,
- wygładza włosy, chroni i podkreśla ich kolor,
- uelastycznia ściany naczyń krwionośnych – stąd często jest składnikiem polecanym w pielęgnacji cery naczynkowej,
- wzmacnia cebulki włosów i stymuluje porost,
- zmiękcza i wygładza skórę, ma także lekko złuszczające właściwości,
- odżywia, tonizuje i ściąga rozszerzone pory skóry,
- ogranicza nadmierne przetłuszczanie skóry głowy,
- delikatnie nawilża, dlatego sprawdzi się jako mgiełka pod olej na skórę głowy i włosy,
- może być stosowany, jako wcierka.
CIEKAWOSTKA:
Hibiskus jest zwany ketmią lub zwyczajowo ibiszkiem. Należy do tej samej rodziny, co nasza rodzima, polska malwa. Suszone kielichy kwiatowe służą do sporządzania odżywczego napoju, a także jako przyprawa do dań.