Glycine Soja (Soybean) Seed Oil
Jeden produkt.
EMOLIENT
Olej sojowy
Tłuszcz roślinny pozyskiwany z tłoczenia ziaren soi zwyczajnej, rzadki, o jasnożółtej barwie, neutralny w smaku i zapachu. Trzymany w lodówce tężeje, staje się mętny i gęsty. Zawiera kwas linolowy, oleinowy, palmitynowy, flawonoidy, lecytynę, fitosterole i witaminę E. Jest olejem z grupy półschnących, jest średnio trwały, zachowuje świeżość przez ok. 6 miesięcy pod warunkiem odpowiedniego przechowywania, najlepiej przechowywać go w szczelnych opakowaniach z daleka od światła i ciepła. Nie należy go podgrzewać powyżej 65ºC. Może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy. Składnik jest dopuszczony w produkcji certyfikowanych kosmetyków naturalnych.
Emolient tłusty, tworzy na powierzchni ochronny, odżywczy film, wygładza, zmiękcza i natłuszcza. Dostarcza witaminę E, cennego przeciwutleniacza, zapobiega starzeniu skóry i zmarszczkom, uelastycznia i przyspiesza regenerację zniszczonej skóry. Występuje często w różnego rodzaju kosmetykach, mydłach, kremach, mieszankach olejowych do twarzy, ciała i włosów oraz w naturalnych świecach do masażu. W niewielkich stężeniach zalecany jest także do cery tłustej i trądzikowej.
Substancja roślinna
- Emolient
- Przeciwutleniacz, antyoksydant
- Substancja filmotwórcza
- Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne
- Substancja natłuszczająca
- Substancja ochronna
- Substancja odżywcza
- Substancja przeciwzmarszczkowa
- Substancja wygładzająca
- Substancja zmiękczająca
W dużych stężeniach może nasilać problemy trądzikowe, powodować wypryski.
Źródło: wizaz.pl