Glucose Oxidase
Jeden produkt.
Enzym oksydazy glukozowej
Białko dimeryczne. Bakteriobójczy enzym pozyskiwany z niektórych grzybów, pleśni i owadów. Występuje np u pszczół robotnic, które dostarczają go podczas produkcji do miodu i tym samym substancja stanowi jego naturalny konserwant. Substancja katalizująca glukozę do utlenienia w nadtlenek wodoru i glukonolakton, przechodzące następnie hydrolizę w kwas glukonowy.
Składnik wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, jest toksyczny dla bakterii, konserwuje kosmetyki, jest także substancją leczniczą, stosowany w produkcji preparatów leczniczych i kosmetyków do skóry trądzikowej, z ŁZS, AZS, różnymi stanami zapalnymi skóry na tle bakteryjnym, może być zastosowana w produktach zapobiegających przykrym zapachom, np zapachowi potu lub przykremu zapachowi z jamy ustnej. Ma także właściwości pielęgnacyjne, wygładza skórę i włosy, delikatnie złuszcza, rozjaśnia przebarwienia, poprawia koloryt skóry. Pełni również funkcję stabilizującą formuły.
Substancja pochodzenia naturalnego
- Substancja dezodorująca
- Substancja kondycjonująca
- Stabilizator formuły
- Substancja antybakteryjna
- Substancja antyseptyczna, przeciwzapalna
- Substancja bakteriobójcza, bakteriocyd
- Substancja keratolityczna
- Substancja przeciwłupieżowa, wzmacniająca cebulki, stymulująca porost włosów
- Substancja przeciwłojotokowa
- Substancja przeciw próchnicza
- Ścierniwo, substancja złuszczająca
- Utleniacz
Źródło: wizaz.pl