💐BEZPŁATNE konsultacje z ekspertką na czacie 💐 Wysyłka w 24h 💐DARMOWA DOSTAWA od 149,99 z Orlen Paczką 💐

Cymbopogon Flexuosus (Lemongrass) Leaf Extract

Ilość produktów: 2.

Cymbopogon flexuosus Oil

Nazwa zwyczajowa: Olejek lemongrasowy

Opis

Olejek lemongrasowy inaczej zwany olejkiem palczatki cytrynowej. Roślina rośnie w Indiach. Otrzymywany jest poprzez destylację z parą wodną. Głównym jego składnikiem jest citral.

Działanie kosmetyczne

Wykazuje działanie przeciwzapalne i bakteriostatyczne. Stosowany w preparatach dla cery tłustej i trądzikowej, a także w kosmetykach przeciwłupieżowych. Ulega łatwemu utlenianiu, dlatego olejek należy przechowywać w lodówce. Wykazuje silne działanie.

Funkcja w kosmetyku

Nadaje zapach kosmetykom. Olejek stosowany jest m.in. w perfumach, mydłach oraz kosmetykach myjących

Źródło: kosmopedia.org