✔️ Wysyłka w 24h ✔️ DARMOWA DOSTAWA Orlen Paczka od 149,99 zł ✔️ Bezpłatne konsultacje - porozmawiaj z ekspertką na czacie ✔️

Coconut Extract

Jeden produkt.

Nazwa zwyczajowa: Olej kokosowy

Tłuszcz z miąższu owoców palmy kokosowej, otrzymywany metodą tłoczenia. Ma konsystencję stałą, niezbyt twardą, balsamiczną o białej barwie i słodkim, tropikalnym aromacie. Po procesie rafinacji traci walory smakowe oraz zapach. Topnieje w temp 28*C przybierając lekko żółtawy odcień. Zaliczany do tłuszczy z grupy nieschnących, bardzo trwałych na proces utleniania. Nawet w temperaturze letniej zachowuje świeżość i może być podgrzewany. Bogaty w kwas oleinowy (66-85%), laurynowy (44-55%), mirystynowy (16-21%), linolowy (7-25%), palmitynowy (7-12%), kaprylowy (4,5-10%), kaprynowy (3,8-8%) oraz stearynowy (1-4%). W stanie czystym stanowi filtr przeciwsłoneczny o spf 2-4.

Emolient tłusty, tworzy na powierzchni skóry odżywczą, silnie natłuszczającą, nabłyszczającą i zmiękczającą powłokę, która chroni skórę przed odparowywaniem wilgoci i czynnikami zewnętrznymi, wiatrem, klimatyzacją. Ma także zastosowanie jako rozpuszczalnik substancji aktywnych oraz zapachowych, wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym oraz jako substancja niwelująca niepożądane zapachy w kosmetyku. Stosowany w różnego rodzaju kosmetykach do twarzy, ciała i włosów, głównie przeznaczonych do skóry suchej i bardzo suchej, przynosi natychmiastową ulgę ściągniętej i wysuszonej, a także łuszczącej się skórze, oraz jako czynnik zmiękczający, nadający połysk i ochronny w odżywkach i maskach do włosów, czy pomadkach do ust. Ma także właściwości przeciwpróchnicze i wybielające zęby oraz jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym o faktorze ok. 10.

  • Emolient
  • Filtr UV, Pochłaniacz UV
  • Przeciwutleniacz, antyoksydant
  • Substancja antyseptyczna, przeciwzapalna
  • Substancja filmotwórcza
  • Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne
  • Substancja natłuszczająca
  • Substancja ochronna
  • Substancja odżywcza
  • Substancja przeciw próchnicza
  • Substancja przeciwzmarszczkowa
  • Substancja zapachowa
  • Substancja zmiękczająca
  • Substancja maskująca

 

Składnik silnie komedogenny, niepolecany do skóry tłustej, trądzikowej, skłonnej do powstawania wyprysków i stanów zapalnych. Niepolecany również w czystym stężeniu do włosów wysokoporowatych, puszących się, ponieważ może nasilać problem puszenia, elektryzowania i przesuszać włosy. Może także wysuszać skórę, odnotowuje się przypadki przesuszeń po długotrwałym stosowaniu.

Źródło: wizaz.pl