chondrus crispus
Jeden produkt.
Chondrus Crispus Extract
Nazwa zwyczajowa: Ekstrakt z chrząstnicy kędzierzawej
Opis
Ekstrakt z chrząstnicy kędzierzawej (mchu irlandzkiego), gatunku czerwonej algi morskiej należącej do gromady krasnorostów. Występuje w północnej części Oceanu Atlantyckiego. Jej irlandzka nazwa to “carrageen”, zwana jest także “roślinnym sylikonem”. Ekstrakt pozyskiwany jest w złożonych procesach biotechnologicznych. Najbardziej naturalne metody, a przy tym pozwalające zachować trwałość ekstraktu, to mikronizacja i liofilizacja. Częściej jednak stosuje się po prostu rozpuszczalniki do ekstrakcji, takie jak heksan, olej roślinny, eter, glikol propylenowy czy dwutlenek węgla. Składnik zawiera sole mineralne i karagenian- polisacharyd, beżowy żel, rozpuszczalny w wodzie, o neutralnym pH. Bogaty w naturalne proteiny, minerały, witaminy B1, B2, B5, C i PP. Jeśli chodzi o wartość odżywczą składnika, to wiele zależy od miejsca i czasu zbioru alg i pory roku, algi w porach nocnych i w okresach zrównania dni i nocy magazynują najwięcej substancji odżywczych i niektórzy producenci wykorzystują tylko takie. Sugerowane stężenie: Do 10%.
Działanie kosmetyczne
Składnik żelujący, zagęszczający, a także pielęgnacyjny, nawilżający, ujędrniający, przeciwzmarszczkowy, regulujący i łagodzący. Zmiękcza i wygładza włosy, stosowany także w produktach do stylizacji, żelach utrwalających, ale głównie w kosmetykach do twarzy, do każdego typu skóry, zwłaszcza dojrzałej oraz w preparatach przeciw rozstępom i antycellulitowych, usprawnia krążenie krwi, ułatwia drenaż.
Funkcja w kosmetyku
Humektant
Przeciwutleniacz, antyoksydant
Reduktor, reduktor tkanki tłuszczowej
Substancja aktywna
Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne
Substancja nawilżająca
Substancja odżywcza
Substancja przeciwłupieżowa, wzmacniająca cebulki, stymulująca porost włosów
Substancja przeciwłojotokowa
Substancja przeciwzmarszczkowa
Substancja zmiękczająca
Substancja żelująca
Zagęstnik
Źródło: wizaz.pl