Capsicum Annuum (Chili Pepper) Fruit Extract
Ilość produktów: 3.
Ekstrakt z owoców ostrej papryki rocznej
(łac. Capsicum annuum, ang. chili pepper, hot pepper)
to naturalna substancja roślinna, która występuje zwykle w formie proszku – suszonego, zmielonego owocu lub w postaci ekstraktu standaryzowanego na określone stężenie kapsaicyny.
DZIAŁANIE i WŁAŚCIWOŚCI:
- jest naturalnym źródłem kapsaicyny, która rozszerza naczynia krwionośne i mobilizuje komórki do podziałów,
- to właśnie niej zawdzięcza ostry, piekący smak,
- poprawia mikrokrążenie,
- wzmacnia ściany naczyń krwionośnych,
- silnie stymuluje porost włosów na długości oraz pojawianie się nowych włosów, czyli “baby hair”,
- lekko podrażnia zakończenia nerwowe, dzięki czemu rozgrzewa i pobudza,
- ma działanie przeciwłupieżowe i antybakteryjne,
- działa przeciwzapalnie,
- jest źródłem witaminy C i A.
CIEKAWOSTKA:
Zwana także pieprzowcem lub pieprzem chilijskim. Wykorzystywana w kremach i maściach przeciwbólowych i antyreumatycznych. Ostrość danego gatunku lub odmiany papryki ostrej określa skala Scoville’a.