Alcohol Denat
Ilość produktów: 8.
Etanol skażony, Alkohol denaturowany, Denaturat
Opis chemiczny :
Składnik otrzymywany jest z ropy naftowej lub naturalniejszą metodą, poprzez fermentację węglowodanów z roślin, najczęściej zbóż. “Skażenie” w nazwie oznacza, że do alkoholu/etanolu dodawana jest inna substancja, smakowa, zapachowa lub barwiąca o odrażającym smaku i zapachu, takim, który spowoduje odruch wymiotny, bądź w inny sposób odrzuci od spożycia. Stężenie w kosmetykach i preparatach leczniczych może być bardzo wysokie, powyżej 50%.
Pełni funkcję skutecznego konserwantu, chroni kosmetyk przed zepsuciem, skażeniem bakteriami, grzybami, drobnoustrojami. Jest też rozpuszczalnikiem wielu substancji nierozpuszczalnych w wodzie czy np. glikolu i tłuszczach. Pomaga składnikom aktywnym przenikać w głębsze warstwy skóry. Ma silne działanie dezynfekujące, niwelujące stany zapalne, ściągające.
Typ składnika: Substancja różnego pochodzenia
Konserwant
Nośnik substancji aktywnej, Promotor przejścia
Rozpuszczalnik
Stabilizator piany
Substancja antymikrobowa
Substancja antyseptyczna, przeciwzapalna
Substancja bakteriobójcza, bakteriocyd
Substancja grzybobójcza, fungicyd
Substancja pomocnicza
Substancja ściągająca
Składnik silnie drażniący, stosować ograniczone ilości, niskie stężenia, nie stosować w przypadku skóry atopowej, alergicznej, a także wrażliwej, płytko unaczynionej, suchej, nie stosować u dzieci.
Źródło: wizaz.pl