Alcohol
Ilość produktów: 5.
Spirytus rektyfikowany, Alkohol, Alkohol etylowy, Etanol
Bezbarwna, łatwopalna ciecz o charakterystycznym zapachu i piekącym smaku. Najczęściej powstaje z buraków cukrowych, roślin zbożowych, trzciny cukrowej, ziemniaków. Temperatura wrzenia: 78*C. Otrzymywana poprzez fermentację substancji polisacharydowych lub syntetycznie na skalę przemysłową, metodą hydratacji etylenu. Dopuszczalne stężenia w kosmetykach i preparatach leczniczych mogą być bardzo wysokie, powyżej 50%.
Konserwuje, zapobiega psuciu kosmetyków, rozpuszcza substancje nierozpuszczalne np. w wodzie. Pomaga składnikom aktywnym przeniknąć w głębsze warstwy skóry. Ma działanie dezynfekujące, przeciwzapalne.
Substancja syntetyczna, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia
- Konserwant
- Nośnik substancji aktywnej, Promotor przejścia
- Rozpuszczalnik
- Substancja antyseptyczna, przeciwzapalna
- Substancja bakteriobójcza, bakteriocyd
- Substancja grzybobójcza, fungicyd
- Substancja pomocnicza
- Substancja ściągająca
Substancja silnie drażniąca. Nie zalecana dla skóry dziecięcej, a także wrażliwej, atopowej, suchej, naczynkowej. Może wysuszać i uszkadzać naskórek.
Źródło: wizaz.pl