O zdrowym odżywianiu na naszej stronie znajdziecie sporo informacji. Jednak soi chcę poświęcić zupełnie osobny artykuł, by zachęcić Was do częstszego sięgania po tą roślinę. Soja jest to roślina wyjątkowa, albowiem zalicza się ją zarówno do roślin białkowych, jak i oleistych.


Uprawia się ją od tysięcy lat w Chinach i Japonii. Soja to roślina o tysiącu smakach. Teraz można ją dostać u nas bez problemu. Soja to roślina jednoroczna, o rozgałęzionych łodygach. Owoce soi są w postaci strąków wypełnionych pękatymi nasionami, o barwach; białej, żółtej, lub czerwonej.

W soi znajdują się łatwo przyswajalne białka, w jej skład wchodzą wszystkie niezbędne aminokwasy, które obniżają poziom cukru we krwi, zapobiegają też zmianom prowadzącym do cukrzycy. Nasiona soi, zawierają duże ilości związków mineralnych zasobnych w potas, fosfor, magnez, wapń, i witaminy z grupy B. W nasionach soi znajdują się też glikozydy, które są silnymi przeciwutleniaczami. Drogie Panie i Panowie, jedząc soje zachowacie urodę i młodość na bardzo długo!

 

Białko sojowe działa ochronnie na naczynka krwionośne, zapobiega odkładaniu się tak zwanych blaszek miażdżycowych. Warto też wiedzieć że białko sojowe zapobiega powstawaniu zawałów mięśnia sercowego i udarów mózgu.

 

Zawartość tłuszczu w soi jest pięciokrotnie wyższa niż w mięsie, lub jajkach. W skład oleju sojowego w większości wchodzą; nienasycone kwasy tłuszczowe, a w czasie rafinacji oleju otrzymuje się ogólnie wzmacniający środek, tak potrzebny nam wszystkim – LECYTYNĘ!

 

Z soi robi się olej, który jest u nas w Polsce popularny, jednak wytwarza się wiele innych produktów mniej znanych i używanych w naszym kraju np.: Mleko sojowe i kawę, mąkę, kasze, czy sery. Można ją dodawać z powodzeniem do sałatek, zup, sosów.

 

Moim zdaniem używamy jej rzadko bo nie wiemy jak i do czego! Podam wam kilka sprawdzonych przepisów spróbujcie a zakochacie się w niej!

 

 

SAŁATKA Z SOI.

 

Produkty:

 

200g nasion soi, 300 g. Kapusty najlepiej czerwonej, 1 jabłko,1\2 posiekanej cebulki, musztarda, pieprz sól.

 

Przygotowanie:

 

Nasiona soi ugotuj w wodzie, odcedź i odstaw do ostygnięcia. Dodaj do niej drobno posiekaną kapustkę i jabłko, cebulkę i jabłko dodaj przyprawy, 1 łyżkę musztardy i wymieszaj wszystko. Palce lizać! Polecam!

 

 

SAŁATKA Z SOI i ŚLEDZIA

 

Mieszanka piorunująca! Warta wypróbowania.

 

Produkty:

 

400g, soi, filety śledziowe, ogórek kiszony, cebula, jabłko, olej, musztarda, kwasek cytrynowy, przyprawy - Polecam tymianek.

 

Przygotowanie:

 

nasiona soi ugotuj do miękkości w osolonej wcześniej wodzie. Ogórka, jabłko, cebulkę i śledzia pokroić w drobniutką kosteczkę. Soje i pozostałe produkty wymieszaj doprawiając przyprawami całość skrop olejem i posypać odrobiną kwasku. Dodaj zieleniny jaką lubisz, polecam tymianek daje naprawdę wspaniały posmak.

 

 

ZAPIEKANKA Z SOI

 

Jeśli ktoś nie lubi sałatek, polecam zapiekankę.

 

Produkty:

 

2 szklanki nasion soi, 4 ziemniaki,1 cebula, 2 jajka, przyprawy żółty ser.

 

Przygotowanie:

 

ziemniaczki ugotuj i odstaw do ostygnięcia, soje ugotuj i zostaw do ostygnięcia. Potem przekręć przez maszynkę do mięsa ziemniaki i soję, dodaj przyprawy do smaku. Jajka ugotuj na twardo, cebulkę w krążkach podrumień na ogniu z jajkami pokrojonym w kosteczkę, posól i dodaj pieprz. Do żaroodpornego naczynia przełóż ziemniaki zmielone z soją a na wierz jajka z cebulką, potrawę można posypać żółtym serem na wierzch polecam posypać świeżą nacią pietruszki . Zapiecz w piekarniku do zrumienienia.


Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

0
0
0
s2sdefault

Rejestrując się, możesz spersonalizować komentarze oraz profil na forum. Możesz także zostać autorem artykułów/newsów.

Jesteś tutaj