Czy w tym temacie można jeszcze coś zaproponować. Oceńcie same. Przepisy na żurek „wypas”,  żurek „lait”, żurek „a'la China”

 

Żurek „wypas”

 

 

 

Składniki:

 

 

 

cebulka, marchewka, ziemniaczki, sezam, słonecznik, chilli, kiełbasa biała koktajlowa, jajko, boczek wędzony, mąka żytnia. Przyprawy: czosnek, majeranek, liść laurowy, pieprz.

 

 

 

Przygotowanie:

 

 Wędzony boczek pokrój w kosteczkę i wrzuć do wody, niech tworzy aromatyczny wywar, następnie dodaj marchewkę w talarkach i cebulkę całą i ziemniaczki pokrojone w kostkę, przyprawy do smaku, liść laurowy, czosnek, odrobinę pieprzu soli i chilli do smaku.

 

Na patelni podsmaż białą kiełbaskę koktajlową, pokrojoną w talarki, by nabrała rumianego koloru, potem dodaj ją do zupy. Następnie na tą samą patelnię nasyp 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj, aż mąka zacznie brązowieć, tak zrobioną zasmażkę dodaj do naszego żurku. Następnie na suchą gorącą patelnię wsyp słonecznik i sezam - praż przez chwilę. Na koniec gdy żurek jest już aromatyczny i pachnący dodaj majeranek, udekoruj jajkiem pokrojonym najlepiej w łódeczkę lub talarki, posyp słonecznikiem i sezamem. To jest coś!

 

 

 

Żurek „lait”

 

 

Składniki:

 

 kostka rosołowa, jajko, marchew, ziemniaki, żurek - gotowy wywar. Przyprawy: liść laurowy, czosnek, majeranek, pieprz, sól.

 

 Przygotowanie:

 

 kostkę rozpuścić w 1l wody, dodać ziemniaczki i marchewkę, przyprawy, liść laurowy, czosnek, pieprz i sól do smaku. Jajko ugotować na twardo i pokroić w łódeczkę. Gdy warzywa zaczną mięknąć dodaj gotowy zakwas i wymieszaj, gotuj jeszcze chwilkę, na koniec posyp majerankiem, podawaj z jajkiem i świeżymi ziołami.

 

 

Żurkowe „nowości”

 

 Wywar na żurek zazwyczaj zawsze robimy taki sam. Wykończenie jednak to już sprawa indywidualna, zależna od smaku i gustu.

 

 Przygotowujemy wywar na żurek: Może być na kiełbasie białej lub na boczku wędzonym, możesz też posłużyć się gotowym wywarem. Potrzebne mam będą białe kiełbaski koktajlowe, ładnie wyglądają i są poręczniejsze do wyczarowania czegoś „extra”. Proponuję nie kroić ich w talarki, ani kawałki. Układamy je w całości na patelni rumienimy na oliwie, dodając cebulkę w talarkach. Gdy już kiełbaska się zrumieni, a cebulka zmięknie, przełóż ją na talerz i zalej odrobiną żurku, tak by tylko do połowy była zakryta, udekoruj koniecznie świeżymi ziołami, świetnym pomysłem jest sezam, nadaje potrawie zupełnie inny smak.

 

 Innym wypróbowanym i świetnym pomysłem na żurek wielkanocny jest zastąpienie ziemniaczków kiełbasą białą pokrojona w plasterki. Do dekoracji takiego żuru potrzebne nam będą jajka przecięte tylko na pół, rewelacyjnie wygląda dekoracja ze świeżych ziół.

 

 

 

Wschodnia inspiracja – żurek „a'la China”

 

 W czasie eksperymentów świątecznych, odkryłam także, że przyprawy z kuchni wschodniej świetnie się nadają, do wykorzystania ich do żurku. W moim przepisach można znaleźć dużo ostrych przypraw, podnoszą one smak i nadają zupełnie inny aromat potrawom, zachęcam do wypróbowania curry i mielonego chilli. Jeśli boisz się reakcji swoich najbliższych, odlej troszkę żuru do innego naczynia i dopraw właśnie w taki sposób, a na pewno zaskoczy Cię smak.


Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

0
0
0
s2sdefault

Rejestrując się, możesz spersonalizować komentarze oraz profil na forum. Możesz także zostać autorem artykułów/newsów.

Jesteś tutaj