Pieczenie pierników w okresie świąt to zawsze szczególna chwila dla całej rodziny. Zapach, który się unosi podczas pieczenia to niezapomniana chwila. Nie mówiąc już o dekorowaniu pierników co jest zawsze świetną zabawą.

Składniki:

 

  • 1/4 szklanki miodu
  • 100 g masła 
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 i pół szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 20-40g przyprawy korzennej do piernika

 

Miód z masłem rozgrzać w naczyniu a następnie przestudzić. Potem należy dodać resztę składników, wyrobić lub zmiksować.

Rozwałkować na grubość około 3mm, podsypując mąką. Wykrawać dowolne wzory i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Aby zrobić otworki do przewlekania, najlepiej zrobić to przed pieczeniem.

Piec należy około 10 minut w temperaturze 180ºC. Nie należy piec zbyt długo. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.

Pierniki po wystudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Życzymy smacznego

 


Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Rejestrując się, możesz spersonalizować komentarze oraz profil na forum. Możesz także zostać autorem artykułów/newsów.

Jesteś tutaj