Do tej pory nie lubiłam ryb. Pewnie dlatego, że nie lubię ości. Wybierałam raczej filety. Aż wreszcie trafiłam na danie rybne, które rzeczywiście mi podeszło. Przedstawiam Wam więc mój pomysł na danie rybne smaczne i niskokaloryczne. Zazwyczaj śledzie przyrządza się tradycyjnie w śmietanie lub w oleju. Ja proponuję trochę inną wariację potrawy z zastosowaniem śledzi.

 


Sałatka śledziowa z ananasem

   


Składniki:

  • śledzie (matiasy)
  • mieszanka warzywna (marchew, groszek, kukurydza)
  • ananas 3 plastry,
  • papryka czerwona.

Przygotowanie sosu

  • Dwie łyżki majonezu,
  • jogurt 5 łyżek,
  • czosnek 2 ząbki,
  • szczypta chilli lub pieprzu do smaku.
  • Wszystko wymieszać i sos gotowy.

wykonanie sałatki

śledzie namoczyć nawet kilka godzin, pokroić w paseczki, paprykę pokroić w kostkę, ananasa odsączyć z syropu i pokroić w słupeczki, dodać mieszankę warzywną i wszystko dokładnie wymieszać, nie solić!
Połączyć składniki sałatki z sosem, podawać z ziemniaczkami.

 

Sałatka śledziowo - brzoskwiniowa

 

Składniki:

  • śledzie 4 sztuki (matiasy)
  • brzoskwinie 4 połówki (z puszki)
  • 1 cebula.

Przygotowanie sosu

  • Dwie łyżki majonezu,
  • jogurt 5 łyżek,
  • czosnek 2 ząbki,
  • szczypta chilli lub pieprzu do smaku.
  • Wszystko wymieszać i sos gotowy.

Śledzie namoczyć w wodzie nawet kilka godzin, dokładnie osuszyć pokroić w większe kwadraty. Brzozkwinie odsączyć, pokroić w małe kwadraty. Cebulkę pokroić bardzo drobno, dodać pieprz, szczyptę chilli, nie solić! Dodać sos i wymieszać całość. Całość można udekorować koperkiem. Zostawić na noc w lodówce by smaki się przegryzły. Rewelacyjne smakuje z plackiem czosnkowym.


Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

0
0
0
s2sdefault

Rejestrując się, możesz spersonalizować komentarze oraz profil na forum. Możesz także zostać autorem artykułów/newsów.

Jesteś tutaj