"Królowa zbóż" – tak można podsumować tę zapomnianą w kuchni kaszę. Nasze przyzwyczajenia żywieniowe zmieniły się z biegiem setek lat, a przecież jest to jeden z najbardziej wartościowych i naturalnych produktów, ktore powinno się stosować w swoim jadłospisie. Jeszcze ponad 100 lat temu była spożywana codziennie zamiast makaronów czy ziemniaków.

 

Jak podaje Wikipedia:

 
 
 

Proso (Panicum L.) – rodzaj roślin jednorocznych lub bylin należący do rodziny wiechlinowatych. Należy do niego ok. 500 gatunków występujących w strefie międzyzwrotnikowej, dalej na północ sięgając strefy klimatu umiarkowanego w Ameryce Północnej. Z tego rodzaju pochodzą jedne z najstarszych roślin zbożowych. Gatunkiem typowym jest Panicum miliaceum L.

Historia uprawy

Jest jedną z najdawniej uprawianych roślin. Najstarsze pozostałości tej rośliny w osadach ludzkich odkryto w Chinach i pochodzą z okresu 8,5-7 tysięcy lat p.n.e. Miejsc, w których zaczęto uprawiać proso mogło być jednak więcej. Na Bliskim Wschodzie najstarsze znaleziska prosa pochodzą z 900-500 lat p.n.e.

W Starożytnym Egipcie prawdopodobnie było nieznane, w każdym razie brak jego znalezisk i jakichkolwiek wzmianek o uprawie. W Europie było dawniej powszechnie uprawiane, później straciło na znaczeniu, ostatnio znów staje się popularne i powierzchnia jego uprawy wzrosła, jest dotowana z funduszy Unii Europejskiej. W Polsce w 2008 r. uprawiano go na powierzchni 6037 ha.

 

Kasza jaglana (jagły) jest to kasza wytworzona z obłuskanego ziarna prosa.

 

Co ma w sobie kasza jaglana?

 

Zawartość składników odżywczych w kaszy jaglanej jest podobna do kaszy jęczmiennej, czy innych zbóż. Ma wysoką kaloryczność bo 100g to 320-340 kcal. Za wysoką energetyczność odpowiada skrobia, której w kaszy jaglanej jest okolo 65%. jest ona natomiast delikatniejsza niż w innych kaszach (jęczmiennej czy pszennej). Zawiera ona także około 10% białka co jest wartością niższą niż w innych kaszach. Co najważniejsze – nie zawiera ona glutenu (nie uczula).

Te zalety sprawiają że jest szczególnie polecana dla osób na diecie bezglutenowej, lekkostrawnej i małych dzieci (można ją podawać dzieciom już po ukończeniu 5 miesiąca)

 

Dlaczego jest zdrowa?

 

Zawiera ona występującą żadko w innych produktach spożywczych krzemionkę. Ta natomiast ma zbawienny wpływ leczniczy na nasze stawy, skórę, paznokcie i włosy.

Ważną zaletą kaszy jaglanej w przeciwienstwie do innych kasz jest jej zasadotwórczość. Powoduje ona usuwanie i neutralizację z organizmu skutków spożywania kawy, cukru, alkoholi, produktów z mąki przennej i innych.

Jaglankę podaje się także przy przeziębieniu i zapaleniu górnych dróg oddechowych ponieważ ma właściwości antywirusowe i wysuszające.

Stosuje się ją także w profilaktyce miażdżycowej. Opóźnia procesy starzenia, ponieważ zawiera lecytynę. W kaszy jaglaej są także antyoksydanty eliminujące wolne rodniki, które są jedną z przyczyn powstawania nowotworów. Dlatego jest to ważny składnik w diecie nowotworowej.

 

Gdzie kupić kaszę jaglaną?

 

W sklepach z żywnością ekologiczną lub przez internet.

 

Jak przygotować kaszę jaglaną?

 

Najprostszym sposobem jest ugotowanie kaszy jaglanej w wodzie wymieszaniej w proporcji pół na pół z mlekiem. Ma ona wtedy delikatniejszy smak. Można ją ugotować na sypko jak dodatek do duszonych mięs. Jako dodatek do owoców, zapiekanek, sałatek. Można zrobić kleik. Można ją także po zmileniu zastosować jaką mąkę do wypiekania. Ilośc zastosowań jest ograniczona tylko wyobraźnią.

PRZEPISY:

Polenta z mąki kaszy jaglanej w pikantnych pomidorach

Składniki:

  • 1 łyżeczka masła, dodatkowo do smarowania naczynia
  • 1 posiekana czerwona cebula,
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 szklanka mąki z kaszy jaglanej
  • 1 szklanka bulionu z warzyw
  • 1 szklanka soku z marchwi (można też użyć sam sok z marchwi lub bulionu z warzyw)

Składniki na sos:

  • około 250 gram (ćwierć kilo) pomidorów
  • 1 główka czosnku, obrane i oddzielone ząbki
  • 1 czerwona cebula, pokrojone w pierścienie
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli morskiej (mniej lub bardziej w zależności od preferencji)
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu (do smaku)
  • Garść świeżej roztartej bazylii

Przygotowanie polenty:

W średniej wielkości rondelku, rozpuścić masło na średnim ogniu i podsmaż cebulę i czosnek około 4-5 minut.

Dodaj mąkę z kaszy jaglanej i niech gotuje się przez około minutę.

Dodaj płyny (bulion i/lub sok) powoli, stale mieszając, aby usunąć wszystkie grudki.

Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 7-10 minut, aż płyn wchłonie się, ale polenta pozostanie wilgotna.

Wlej polentę do natłuszczonego naczynia do pieczenia.

Piecz w temperaturze 180C 20 minut, a następnie ostudzić w naczyniu.

Przepis na sos:

Rozgrzej piekarnik do 190 c.

Wyłóż blachy do pieczenia pergaminem. Wrzucić pomidory, czosnek, cebulę, sól, pieprz i oliwę z oliwek, aby były wymieszane i rozłożone równomiernie na blasze i piecz przez 20 minut, mieszając po około 10 minutach. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie przełóż do blendera i zrób puree. Wymieszaj z posiekaną bazylią.

Jak podawać

Pokrój polentę na kwadraty i podawaj, zwieńczoną z pomidorowym sosem.

 

Sałatka - kasza jaglana z makrelą

  • 100g kaszy jaglanej
  • mała makrela
  • papryka czerwona
  • ząbek czosnku
  • seler naciowy
  • łyżka majonezu
  • pieprz i sól do smaku

Kaszę ugotować. Składniki pokroić, zmieszać. Makrelę porwać w drobne kawałki. Całość wymieszać. Podawać z koperkiem lub nacią pietruszki.

 

Kasza jaglana na słodko

  • 100g kaszy jaglanej
  • 2 łyżki żurawiny
  • 1 banan
  • 2 łyżki dżemu śliwkowego (lub dowolny)

Kaszę ugotować w mleku z żurawiną. Do ugotowanej kaszy dodajemy pokrojonego w plasterki banana. Na wierzch dodajemy dżem. Kaszę można posłodzić jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie.

Źrodło: wikipedia, własne, zdjęcia wikipedia Creative Commons

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

0
0
0
s2sdefault

Rejestrując się, możesz spersonalizować komentarze oraz profil na forum. Możesz także zostać autorem artykułów/newsów.

Jesteś tutaj