Do tej pory nie lubiłam ryb. Pewnie dlatego, że nie lubię ości. Wybierałam raczej filety. Aż wreszcie trafiłam na danie rybne, które rzeczywiście mi podeszło. Przedstawiam Wam więc mój pomysł na danie rybne smaczne i niskokaloryczne. Zazwyczaj śledzie przyrządza się tradycyjnie w śmietanie lub w oleju. Ja proponuję trochę inną wariację potrawy z zastosowaniem śledzi.

 "Królowa zbóż" – tak można podsumować tę zapomnianą w kuchni kaszę. Nasze przyzwyczajenia żywieniowe zmieniły się z biegiem setek lat, a przecież jest to jeden z najbardziej wartościowych i naturalnych produktów, ktore powinno się stosować w swoim jadłospisie. Jeszcze ponad 100 lat temu była spożywana codziennie zamiast makaronów czy ziemniaków.

Składniki:

 

  • kapusta biała, lub włoska,
  • tofu,
  • kasza jęczmienna,
  • przyprawy i zielenina (pietruszka, koperek, oregano)
  • koncentrat pomidorowy.


Przygotowanie:

 

Kapustkę sparzyć, listki posegregować i poobcinać twarde końce. Tofu zmielić jak mięso mielone przez maszynkę, dodać kaszę jęczmienną, dodać przyprawy, sól, pieprz, i zieleniną i wymieszać wszystko, zawinąć w kosteczki i na małym ogniu prażyć. Na koniec, do wody z gołąbkami dodać, koncentrat pomidorowy. Posypać zieleniną i gotowe.

Składniki:

 

  • tofu,
  • pomidory,
  • ogórek,
  • papryka zielona, czerwona,
  • oliwki, przyprawy, zielenina

 

Przygotowanie:

 

Pomidorki pokroić w łódeczki, ogórka w kosteczkę drobniutką, papryki w kosteczkę drobną. Dodać oregano i odrobinkę soli, pieprz, dodać tofu pokrojone w większą kostkę, poukładać wszystko w takiej kolejności jak piszę, wstawić do lodówki na 30 minut, przed podaniem na stół można posypać słonecznikiem i udekorować zieleniną koprem i selerem.

Rejestrując się, możesz spersonalizować komentarze oraz profil na forum. Możesz także zostać autorem artykułów/newsów.

Jesteś tutaj