O pozytywnym wpływie wegetarianizmu na nasz organizm nie trzeba już dziś nikogo przekonywać. Mięso jest zbyt ubogie w witaminy i mikroelementy, zawiera za to szkodliwe tłuszcze nasycone, CHOLESTEROL. I to on właśnie nie znajduje się w jadłospisie wegetarian.

Szacunek do życia zwierząt i wyrzeczenia się przemocy, to tylko dodatkowe argumenty, z produktów zwierzęcych spożywają tyko jaja, sery, mleko, nie używają również produktów parafinowanych, oczyszczonych, opierają swoją dietę na produktach zdrowej żywności.

Wegetarianie są mniej narażeni na cukrzycę, choroby układu trawiennego, choroby serca, a także nowotwory, tkanki roślin zawierają znacznie mniej substancji radioaktywnych i toksyn niż tkanki zwierzęce. Wegetarianizm to nie tylko warzywa i owoce, to też kasze, zboża, produkty mleczne, orzechy, grzyby.

Statystyki pokazują jednak że w Polsce w ostatnich 15 latach spożycie mięsa wzrosło niemal dwukrotnie. Dwukrotnie wzrosła też zachorowalność na choroby nowotworowe. Żyjemy coraz mniej zdrowiej. Na szczęście w Polsce coraz częściej młodzi ludzie wybierają zdrowy styl życia i to właśnie wegetarianizm, podobnie jak w innych krajach tak i w Polsce powstają restauracje wegetariańskie.

 


Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Rejestrując się, możesz spersonalizować komentarze oraz profil na forum. Możesz także zostać autorem artykułów/newsów.

Jesteś tutaj