Parzenie herbaty dla chińczyków to prawdziwy rytuał, tak jak dla Anglików, ale nie tylko. Na całym świecie ma on swoich fanów. Postanowiliśmy opowiedzieć wam trochę o tej magii, jaką ma w sobie filiżanka szlachetnej herbaty. Parzenie i podawanie herbaty jest tematem wielu poradników. Napiszemy Wam o tych najpopularniejszych, oraz jak uzyskać najlepszy aromat i pożądane działanie. Chińczycy nazwali listki krzewu herbacianego TE. Z kolei Anglicy nazwali ją TEA, a słowo „herbata” którego używamy w Polsce, pochodzi z łaciny.

Tajniki parzenia

     
   
 
 Chiński znak Kanji oznaczający herbatę
 

Smak i aromat, oraz wartości lecznicze herbaty zależą od sposobu zaparzenia. Herbatę można kupić dziś wszędzie, jednak najwyższej jakości wysokogatunkową herbatę chińską znajdziesz w wybranych sklepach i herbaciarniach. Zwracaj uwagę na informację na opakowaniu. Tam zazwyczaj znajdziesz informacje o np.: rodzajach liści z jakich została zrobiona. FLOWERY, TIP oznaczają surowiec najlepszej jakości, otrzymany z nierozwiniętych jeszcze pączków liściowych. Z liści długich robiona jest herbata GOLDEN I ORANGE.

Zazwyczaj przechowujemy ją w szczelnym pojemniku. Może być ceramiczny, metalowy lub szklany. W herbaciarniach można kupić piękne i praktyczne pojemniczki. Tak przechowywana herbata nie straci aromatu. Parzyć najlepiej w porcelanowym czajniczku z pokrywką. Warto używać wody mineralnej, jeśli woda z kranu psuje smak.

Parzymy zazwyczaj kilka minut. Są jednak wyjątki.

Herbatę zieloną parzymy 5-7 minut, zaś białą nawet 10 minut. Podobnie jest z temperaturą. W obydwu przypadkach 80-90 stopni cel. Herbata „żółta” i „mate” potrzebują jeszcze chłodniejszej wody: 70-80 stopni. Parzymy 8-10 minut. Pozostałe zalewamy wrzątkiem i parzymy kilka minut.

Smak można wzbogacić, dodając suszone owoce, kwiaty, cynamon, dla koneserów karmel.

 

Rodzaje herbat

Czarna

     
   
 
Drzewo, krzew Yerba Mate. Źródło Wikimedia CC
 

Ma dużo kofeiny i garbników, pobudza, ale mniej gwałtowniej niż kawa. Najbardziej popularne odmiany to: Assam, Yunnan, Darjeeling, Ceylon. Ma wyrazisty smak. Powstaje w procesie fermentacji, stąd barwa czarnobrązowa.

Oolong (ulung, czerwona)

     
   
 
Jeden ze sposobów parzenia zielonej herbaty. Źródło Wikimedia CC
 

W Polsce nazywamy ją „czerwoną”, napar jest różowy, a zapach i posmak drzewny. Idealna na stres i zmęczenie. Oczyszcza organizm i co istotne drogie Panie, pomaga schudnąć. Chińczycy uważają ją za jedną z najlepszych.

Pu-erh

Wyjątkowa, niegdyś pita tylko przez wybranych. Zawiera kofeinę. Pobudza i poprawia pamięć. Idealna dla zdrowia. Obniża poziom cholesterolu, również odchudza i działa moczopędnie. Można ją kupić w kostkach. Ma zapach wilgotnej ziemi.

Biała

Nazwa pochodzi od rodzaju zbioru. Zbiera się pączki wczesną wiosną, kiedy są otulone białymi włoskami. Napar ma żółtawy kolor. Zawiera mało kofeiny. Niektórzy nazywają ją eliksirem życia. Orzeźwia, wzmacnia i oczyszcza, zawiera katechiny.

Żółta

Troszkę przypomina zieloną, ale jest dość rzadka. Napar ma barwę bladożółtą. Idealnie przywraca siły witalne, usuwa szkodliwe substancje z organizmu, pobudza trawienie.

Yerba Mate

Pochodzi z ostrokrzewu paragwajskiego. Napar ma dymny aromat. Ma same zalety: gasi pragnienie i uczucie głodu, redukuje stres, działa moczopędnie.

Honeybusch

Honeybusch pochodzi a południowej Afryki i praktycznie nie ma nic wspólnego z normalną herbatą. Rośnie w stanie dzikim. Bezkofeinowa. Idealna dla dzieci. Relaksuje i łagodzi bóle brzucha. Podnosi ogólną odporność. Zapobiega nowotworom, można stosować w bezsenności. Napar ma kolor różowy, a posmak miodowy. Podobna w działaniu jest herbata Rooibos.

Lapacho

Herbata inków. Z kory drzewa lapacho. Barwa jasna, przyjemny smak. Bezkofeinowa. Odtruwa i odkwasza organizm, polecana przy infekcjach np. grypy.

     
 

 
 
Drzewo Lapacho
 

Owocowa

Wszystkie herbaty owocowe działają orzeźwiająco i wzmacniająco na organizm. Mają ładną barwę i przyjemny smak.


Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Rejestrując się, możesz spersonalizować komentarze oraz profil na forum. Możesz także zostać autorem artykułów/newsów.

Jesteś tutaj