Światowa organizacja zdrowia alarmuje; skażenie chemiczne żywności jest przyczyną w 30% zachorowań na raka, wiemy ze produkty żywnościowe zawierają ponad 2000 różnych substancji dodawanych w celu konserwacji, chodzi o polepszenie smaku czy wyglądu produktów. Podana powyżej liczba nie obejmuje jednak skażenia pestycydami, herbicydami i substancjami zanieczyszczającymi powietrze, glebę i wodę, które najpierw przyswajają rośliny i zwierzęta a potem my ludzie.

Jak napisaliśmy we wstępie, żywność jest naszym paliwem i źródłem elementów niezbędnych dla organizmu. Przeciętnemu człowiekowi warzącemu około 70 kg. takiemu, który nie wykonuje prac fizycznych, potrzeba codziennie: 350g. cukrów, 80g. protein, 12g. kwasów tłuszczowych, co najmniej 2,2l wody. Poza tym witaminy i mikroelementy.
Warto jednak zapoznać się z objawami niedoboru witamin, mikro i makroelementów. I zwrócić baczniejszą uwagę na to co się je.

Rejestrując się, możesz spersonalizować komentarze oraz profil na forum. Możesz także zostać autorem artykułów/newsów.

Jesteś tutaj