"Święta bez karpia" - Zapewne coraz częściej zdarza się na świątecznym stole. Ale dla tradycjonalistów podaję sprawdzony przepis na przygotowanie klasycznego karpia. 

 

Czas przygotowania około 30 minut
Czas smażenia: 15 minut

Produkty:

  • 2kg Karpia ,
  • 2 cebule,
  • olej,
  • około 1 łyżka mąki przennej,
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • przyprawy.

Przygotowanie:

Rybę należy oczyścić z łusek i wyciąć filety po czym pokroić na kawałki (np. w dzwonki) .Cebulę pokroić cieniutko w plasterki lub jeszcze na pół .Kawałki karpia układać w misce skropić sokiem z cytryny i posypać pieprzem ziołowym oraz cebulką.

Włożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin (max 24h) .

Z jajek i mąki z dodatkiem przyrządzić lane ciasto (czasem trzeba dolać trochę wody).
Karpia wyjąć z lodówki, i zdjąć cebulkę, każdy kawałek oprószyć  lekko solą, moczyć cieście po czym panierować go w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. 

 

 

 

 


Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Rejestrując się, możesz spersonalizować komentarze oraz profil na forum. Możesz także zostać autorem artykułów/newsów.

Jesteś tutaj