Koniec roku zazwyczaj skłania nas do refleksji, przemyśleń i masy postanowień na Nowy Rok. Ustalamy co się udało, a co nie. Rozdrapujemy rany, wspominamy pomyślne chwile. Tych zazwyczaj jest mniej, niż byśmy sobie tego życzyli. Z sentymentem wspominamy tych którzy odeszli a z niecierpliwością czekamy na tych którzy mają przyjść.

 

Składniki:

 

  • Mak,
  • miód,
  • ziarna pszenicy,
  • orzechy włoskie,
  • figi, daktyle,
  • rodzynki,
  • mleko,
  • płatki migdałów.

Przygotowanie:

 

Pszenicę opłucz, zalej przegotowaną wodą i odstaw. Następnego dnia ugotuj kilkakrotnie zmieniając wodę. Miękką już pszenice odsącz.

 

Mak zalej wrzącym mlekiem, odstaw na 2 godziny, odcedź i dwukrotnie przepuść przez maszynkę do mięsa, połącz z pszenicą i makiem i rozgrzanym miodem, dodaj bakalie, wymieszaj.

 

 

Rejestrując się, możesz spersonalizować komentarze oraz profil na forum. Możesz także zostać autorem artykułów/newsów.

Jesteś tutaj