Jeśli zanudziły Cię standardowe przepisy Wielkanocne i szukasz pomysłu na świąteczne smakołyki, zobacz co polecamy. Zebraliśmy przepisy na święta od naszych znajomych i przyjaciół, by podzielić się nimi z wami. Zachęcamy byście i wy pisały do nas o swoich dokonaniach kulinarnych, chętnie zamieścimy je na stronie i w ten o to sposób razem stworzymy gamę wielkanocnych przepisów świątecznych.


Mazurek Wielkanocny z bakaliami

 

Ciasto

 

200g. mąki krupczatki, 100g. cukru, cukier waniliowy, 2 żółtka, łyżka kwaśniej śmietany, szczypta soli, tłuszcz do formy.

 

 Obłożenie

 

3 żółtka, 250g. cukru pudru, 120g. masła, 120 g. mąki pszennej, 25g. orzechów mielonych (różne rodzaje), 3 białka, 10 łyżek cukru, migdały i orzechy do dekoracji w całości.

 

 Wykonanie

 

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i wylepić nim uprzednio posmarowaną blachę, najlepiej prostokątną. Piec 10 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.

 

Następnie utrzeć żółtka z cukrem pudrem i masłem, dodając mąkę i orzechy i zmiksować całość.

 

Taką masą rozsmarowujemy na przestudzonym spodzie.

 

Białka utrzeć z cukrem pudrem i ułożyć na masie orzechowej, zapiekać przez 15 minut w 160 stopniach.

 

Dekorację zrób z różnych orzechów i migdałów. Aby uzyskać wspaniały aromat podpraż je na suchej patelni. Można jeszcze polać po całości polewę toffi. Palce lizać.

 

 

 

Loczek.pl - Wielkanoc

 

 

Wafelki Orzechowe - wafelki kakaowe

 

 

 

Nie jest to skomplikowany przepis, warty jednak wypróbowania. Ja zazwyczaj dodaję przeróżne dodatki, by go urozmaicić. Czasem dodaję chałwę lub wiórki kokosowe, albo kakao. Ostatecznie można zmielić orzechy na bardzo drobno i również dodać.

 

 

 

Produkty

 

Mleko 1,5l. 600g. cukru, cukier waniliowy. Oczywiście paczka wafli.

 

 

 

Przygotowanie

 

Mleko wlej do garnka z grubym dnem. Podgrzewaj stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Na małym ogniu podgrzewaj tak długo (ciągle mieszając), aż powstanie gęsta masa. Ciepłą masę przełóż na wafle, zawiń je w pergamin i obciąż. Odstaw najlepiej na noc. Rano wafle są idealne do pokrojenia i wspaniale się nadają do porannej kawki!

 

 Przysmak z czekolady

 

Składniki

 

Czekolada 500g. 350g. masła, 10 jaj, 250g. cukru pudru, 150g. Mąki.

 

 Przygotowanie

 

Rozpuść czekoladę i utrzyj ją z masłem. Jajka z kolei utrzyj z cukrem pudrem, potem połącz obie masy i dodaj mąkę.

 

Masę przełóż do żaroodpornych miseczek, potem włóż je do większych naczyń wypełnionych gorącą wodą. Piec ok. 8-10 minut w 180 stopniach. Gdy deser wystygnie, wyjąć z miseczek i podawać z lodami lub sosem toffi lub czekoladowym. Uwaga. Jest to bardzo kaloryczny deser! Jedna porcja wynosi około 726 kcal.

 

 


Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

0
0
0
s2sdefault

Rejestrując się, możesz spersonalizować komentarze oraz profil na forum. Możesz także zostać autorem artykułów/newsów.

Jesteś tutaj