Na wigilię Wielkanocy do kościoła niesiemy koszyczki, by poświęcić pokarmy. Dziś możemy do niego włożyć niemal wszystko, gdyż na rynku jest ogromny przepych towarów. Jak sprawić, by nasza święconka była stylowa i gustowna nie omijając przy tym tradycji. Należy pamiętać że dobór zawartości święconki nigdy nie był przypadkowy.

Koszyczek Wielkanocny powinien być z wikliny, słomy lub sosnowych łubków. Wyłożony w środku białą serwetą z koronką ozdobioną bukszpanem lub gałązkami borówek. Najbardziej popularne są kosze jednokolorowe, owalne.

 

 W święconce powinno się znajdować siedem podstawowych produktów zgodnie z tradycją siedmiu błogosławionych darów.

 

 Chleb, jajko, wędlina, chrzan, sól, ser, ciasto.

 

 Chleb we wszystkich kulturach był pokarmem podstawowym, niezbędnym do życia, był gwarantem dobra i pomyślności.

 

 

 

Loczek.pl - Święconka - Wielkanoc

 

 CHLEB to symbol ciała Chrystusa. Od wieków dla chrześcijan, był największym symbolem. Gwarantuje pomyślność i dobrobyt.

 

Do koszyczka wielkanocnego najlepiej włożyć chlebuś domowej roboty.

 

 JAJKO jest dowodem odradzającego się życia, symbolem zwycięstwa nad śmiercią, dzielimy się nim przy stole wielkanocnym jak opłatkiem wigilijnym.

 

 WĘDLINA według tradycji zapewnia zdrowie i płodność, a także dostatek. Kiedyś wkładano choć plaster, by zapewnić sobie pomyślność.

 

SER jest z kolei symbolem przyjaźni zawartej między człowiekiem, a siłą przyrody. Stanowi też gwarancję rozwoju stada, zwierząt domowych.

 

 

 

CHRZAN jest symbolem siły fizycznej i krzepy.

 

 

 

CIASTO jest symbolem umiejętności i doskonałości. Tradycja dodawania ciasta do święconki pojawiła się jako ostatnia.


Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

0
0
0
s2sdefault

Rejestrując się, możesz spersonalizować komentarze oraz profil na forum. Możesz także zostać autorem artykułów/newsów.

Jesteś tutaj