Za moim  oknem jest wielkie pole kukurydzy. Dotychczas siano tam rzepak lub żyto. Poczytałam trochę o tej roślinie i pragnę się z Wami podzielić moja wiedzą. Jeżeli myślimy o kukurydzy to bardzo często mamy przed oczami tę popularną przekąskę telewizyjno – kinową, czyli „POPCORN”.

 

     
 

 
 

Ziarna kukurydzy i prażona kukurydza.

Foto: Wikipedia Creative Commons

 

Wbrew pozorom to nie mieszkańcom USA należy przypisać odkrycie tego przysmaku.

Popcorn ma o wiele dłuższą historię niż historia Stanów Zjednoczonych w ogóle.

Okazuje się że odkrycie prażenie ziaren kukurydzy sięga daleko wstecz i należy przypisać je mieszkańcom Ameryki, tyle że południowej. A dokładnie Aztekom.

Archeolodzy odnaleźli w Meksyku w urnach pogrzebowych Azteków wizerunki bogów w nakryciach głowy przedstawiającymi prażoną kukurydzę. Urny datuje się na około 2300 lat wstecz. W Peru znaleziono na stanowiskach archeologicznych resztki pochodzące nawet z 4700 p.n.e. Do produkcji popcornu używało się płaskich naczyń z otworem w pokrywce.

Kiedy Europejczycy dotarli do brzegów Ameryki, prażoną kukurydzę znano już prawie na całym kontynencie.

„Popcornowa zupa” i „popcornowe piwo” były bardzo popularne wśród Irokezów w XVII wieku, co potwierdzają zapiski francuskich osadników.

Pierwsze maszyny do prażenia kukurydzy pojawiły się w XIX wieku na amerykańskich festynach i jarmarkach. Kiedy pojawiła się telewizja prażenie popcornu zaczęto praktykować w domu. I był to prawdziwy hit.

Od ziarenka do popcornu.

Nie każda odmiana kukurydzy nadaje się do prażenia. W odmianie tak zwanej „pękającej” w środku ziarna znajduje się bielmo, które zawiera cząsteczki wody. Pod wpływem temperatury (około 190 stopni C) wytwarza się para wodna i następuje eksplozja. Największym eksporterem pochodzącej z Meksyku kukurydzy są oczywiście Stany Zjednoczone.

     
 

 
  W Peru znaleziono na stanowiskach archeologicznych resztki pochodzące nawet z 4700 p.n.e. Foto Wikipedia CC  

 

Czy popcorn jest zdrowy czy niezdrowy?

Według naukowców USA prażona kukurydza zawiera (podobno!) więcej antyoksydantów niż warzywa i owoce.

Sam popcorn jest niskokaloryczny – 30 kcal w jednej szklance. Natomiast sekret tkwi w jego przygotowaniu. Nie powinno się  do jego przygotowania stosować nadmiaru oleju i soli. Niestety w kinach w maszynach do popcornu stosuje się polepszacze smaku w tym tłuszcze – np. masło. Olej wsiąka w prażoną kukurydze i powoduje podniesienie kaloryczności i wzrost cholesterolu. Nie będę tu pisała o szkodliwości soli, bo to oczywiste. Należy też unikać opakowań z popcornem oznaczonych do użycia w kuchenkach mikrofalowych. Mogą zawierać stosowany w przemyśle spożywczym diacetyl. Diacetyl może powodować choroby płuc i chorobę Alzheimera.

Za moim oknem rośnie kukurydza, lecz według opinii sąsiada nie będzie przeznaczona na popcorn. Jest to odmiana pastewna przeznaczona dla zwierząt. Szkoda...


Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

0
0
0
s2sdefault

Rejestrując się, możesz spersonalizować komentarze oraz profil na forum. Możesz także zostać autorem artykułów/newsów.

Jesteś tutaj