Za moim  oknem jest wielkie pole kukurydzy. Dotychczas siano tam rzepak lub żyto. Poczytałam trochę o tej roślinie i pragnę się z Wami podzielić moja wiedzą. Jeżeli myślimy o kukurydzy to bardzo często mamy przed oczami tę popularną przekąskę telewizyjno – kinową, czyli „POPCORN”.

 

     
 

 
 

Ziarna kukurydzy i prażona kukurydza.

Foto: Wikipedia Creative Commons

 

Wbrew pozorom to nie mieszkańcom USA należy przypisać odkrycie tego przysmaku.

Popcorn ma o wiele dłuższą historię niż historia Stanów Zjednoczonych w ogóle.

Okazuje się że odkrycie prażenie ziaren kukurydzy sięga daleko wstecz i należy przypisać je mieszkańcom Ameryki, tyle że południowej. A dokładnie Aztekom.

Archeolodzy odnaleźli w Meksyku w urnach pogrzebowych Azteków wizerunki bogów w nakryciach głowy przedstawiającymi prażoną kukurydzę. Urny datuje się na około 2300 lat wstecz. W Peru znaleziono na stanowiskach archeologicznych resztki pochodzące nawet z 4700 p.n.e. Do produkcji popcornu używało się płaskich naczyń z otworem w pokrywce.

Kiedy Europejczycy dotarli do brzegów Ameryki, prażoną kukurydzę znano już prawie na całym kontynencie.

„Popcornowa zupa” i „popcornowe piwo” były bardzo popularne wśród Irokezów w XVII wieku, co potwierdzają zapiski francuskich osadników.

Pierwsze maszyny do prażenia kukurydzy pojawiły się w XIX wieku na amerykańskich festynach i jarmarkach. Kiedy pojawiła się telewizja prażenie popcornu zaczęto praktykować w domu. I był to prawdziwy hit.

Od ziarenka do popcornu.

Nie każda odmiana kukurydzy nadaje się do prażenia. W odmianie tak zwanej „pękającej” w środku ziarna znajduje się bielmo, które zawiera cząsteczki wody. Pod wpływem temperatury (około 190 stopni C) wytwarza się para wodna i następuje eksplozja. Największym eksporterem pochodzącej z Meksyku kukurydzy są oczywiście Stany Zjednoczone.

     
 

 
  W Peru znaleziono na stanowiskach archeologicznych resztki pochodzące nawet z 4700 p.n.e. Foto Wikipedia CC  

 

Czy popcorn jest zdrowy czy niezdrowy?

Według naukowców USA prażona kukurydza zawiera (podobno!) więcej antyoksydantów niż warzywa i owoce.

Sam popcorn jest niskokaloryczny – 30 kcal w jednej szklance. Natomiast sekret tkwi w jego przygotowaniu. Nie powinno się  do jego przygotowania stosować nadmiaru oleju i soli. Niestety w kinach w maszynach do popcornu stosuje się polepszacze smaku w tym tłuszcze – np. masło. Olej wsiąka w prażoną kukurydze i powoduje podniesienie kaloryczności i wzrost cholesterolu. Nie będę tu pisała o szkodliwości soli, bo to oczywiste. Należy też unikać opakowań z popcornem oznaczonych do użycia w kuchenkach mikrofalowych. Mogą zawierać stosowany w przemyśle spożywczym diacetyl. Diacetyl może powodować choroby płuc i chorobę Alzheimera.

Za moim oknem rośnie kukurydza, lecz według opinii sąsiada nie będzie przeznaczona na popcorn. Jest to odmiana pastewna przeznaczona dla zwierząt. Szkoda...


Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Rejestrując się, możesz spersonalizować komentarze oraz profil na forum. Możesz także zostać autorem artykułów/newsów.

Jesteś tutaj